Da gletscheren smeltede, gav det en masse vand, der løb ud i verdenshavene, og derfor steg vandstanden i disse. Resultatet af dette blev, at havet stod 60m højere end i dag ved Frederikshavn og lidt lavere i den sydlige del af Vendsyssel. Vendsyssel var således på dette tidspunkt et ø-rige omgivet af et arktisk hav, hvor der levede sæler, hvaler og isbjørne!
I dag kan man svagt se denne gamle kystlinje fra dette hav (Yoldiahavet kaldes det), hvis man står på Øksnebjerg, og kigger mod øst og syd ud over landskabet.
Dette ændrede sig dog hurtigt, for da vægten af isen forsvandt fra Vendsyssel, begyndte landet hurtigt at hæve sig, med det resultat at højden over havet steg – det vil sige at havet trak sig tilbage!
Dette lader til at være gået hurtigt i begyndelsen og for 14.5-16.000 år siden var hele Vendsyssel forbundet med resten af Danmark – eller man kan sige at resten af Europa var forbundet med os!
Denne periode, der kaldes for fastlandstiden, findes de første spor efter mennesker i Vendsyssel ved Nr- Lyngby og ved Hollendskær nord for Hjørring.
Faslandstiden fortsatte indtil for ca. 11.000 år siden hvor stigende temperatur medførte at den sidste is i Norge, Sverige og Nordamerika smeltede.
Dette vand løb selvfølgelig ud i verdenshavene, og naturligvis steg disse igen, således at for 8000 år siden da stod havspejlet 12m over det nuværende ved Frederikshavn, da stenalderhavet, som også kaldes for Litorinahavet, blev dannet.
Kystklinten for dette kan ses rigtig mange steder i Vendsyssel. Specielt ved Sæby samt syd og vest for Frederikshavn træder den tydeligt frem i landskabet!
Landskabet hævede sig stadigvæk, og fortsætter med det den dag i dag, og dette har medført at kysten er rykket tilbage til sit nuværende niveau – fordi landet har hævet sig!
.