Danmark har ingen bjerge – desværre – og kun på Bornholm finder vi klipper, så der er langt til at opleve klipper og bjergarter.
Det nærmeste som vi kommer, er nogle af de meget store sten, der ligger i vores natur.
GEUS (De nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) har lavet en oversigt over kæmpesten i den danske natur og nogle af disse befinder sig i Vendsyssel.
Kæmpestenene og de andre store sten i vores natur er ledeblokke, der fortæller os noget om hvorfra de gletchere, der formede den nordjyske natur under den seneste istid, kom fra.
Læs om stenene og brug lidt tid en dag med godt vejr til at tage en tur rundt til dem og beunder deres størrelse samt det faktum, at de er bragt hertil med isen under den seneste istid!
På kortet er kæmpesten i Vendsyssel vist med link til dem der er beskrevet af GEUS. Ved at klikke på markøren kan man finde stenen samt forklaringen fra GEUS.
Beskrivelser af de øvrige kæmpesten kan man finde til højre for kortet.
Den første er ”Dynen”, der befinder sig lige uden for Frederikshavn Station og som stammer fra området ved Larvik i Oslofjorden.
En anden kæmpesten findes i Sæbygård Skov lige efter tennisbanerne, og udgør fundamentet til mindestenen for genforeningen i 1920. Den synlig del af denne kæmpesten, der er en biotit-granit, anslås at veje ca.20 tons og der er mere af den nede i jorden.
Midten er udfyldt med beton og mindre sten -nok for at udgøre et fundament for mindestenen!
Volstrup kæmpestenen befinder sig ved de gamle grusgrave hvor Ousenvej løber under motorvejen. .
Kæmpestenen, der vejer ca. 50 tons, er en rødlig granit, der formodentlig kommer fra Bohuslen på den svenske kyst ved grænsen til Norge
På Deget mellem Hirsholmene og Frederikshavn havn ligger også en kæmpesten. Denne ligger ved resterne af en betonbygning ved Deget´s sydspids og vejer ca. 100 tons.
Kæmpestenen er ligeledes Rødlig granit, der formodentlig kommer fra Bohuslen ved den svensk-Norske grænse. Umiddelbart er denne kæmpesten ikke så let at nå – man er nødt til at finde en båd, der kan sejle en til Deget eller melde sig ind i kajakklubben, der lejlighedsvist sejler ”Deget rundt” med kaffepause undervejs
Kæmpestenen "Den grå ko" på 33 tons består også af larvikit og står udenfor friskolen i Stenum og i Dronninglund Storskov finder man "Troldstenen" på godt 70 tons, der til gengæld består af en granittisk gnejs med op til 5 cm lange aflange røde krystaller af alkalifeldspat og derfor kendes den også som Augengnejs.
I søen øst for Horne ved Hirtshals finder man ude i søen en lys grålig granit der formodentlig er en variant af granitten fra Bohuslen hvilket også er tilfældet med jetsmarkstenen mens Trolde sten i Biersted er en larvikit. Trolde sten stak tidligere kun en meter op over overfladen med indvinding af tørv har blottet den til det nuværende niveau.