Området omkring Sindal og Hjørring har indtil videre ikke afsløret nogle kæmpesten. Det er ikke fordi de ikke er der, men nok mere fordi de ikke er blevet fundet endnu, hvilket viser sig her.
Jeg blev sidste på efteråret 2023 kontaktet af Knud Lundegaard fra Hjørring om en mulig kæmpesten vest for Sindal. Det lykkedes dog ikke at opspore denne, men senere henledte Knud opmærksomheden på en stor sten umiddelbart nordvest for Sindal. Stenen blev fundet og beskrevet, men som det nogle gange går så ledte samtalen ved den gård hvor stenen stod, til en endnu større sten der opfylder kravet til en kæmpesten, og da denne sten står ved gården Brasholt så kaldes den naturligvis for Brasholt stenen!
Stenen står ved Gl Sindalvej, og Leif og Tina Hansen, der har sat den op, fortæller at en lokal stenhugger kunne se ligheden med en elefant, hvorfor den kaldes sådan her. Ligeledes har den ofte givet plads på sin ryg til unge mennesker, der havde brug for en pause.
Stenen blev fundet ud på marken i ishavsaflejringerne øst for randmorænen, og den måler 3m x 1,5m x 1,5m. Dens rumfang kan således anslås til ca. 6,75 m3, og med en massefylde på 2,7 T/m3 giver det en anslået vægt på ca. 18 tons. Tung er den, for der skulle 2 af det lokale betonværks gummigeder til at flytte den til dens nuværende plads. Umiddelbart opfylder den ikke kravet til en kæmpesten i henhold til GEUS, men den er så stor at den er taget med her.
Stenen er en mellemkornet gnejs med fine slyngede bånd og grovere partier af kvarts, der ofte findes i samlinger (klaster). Dens oprindelse er uklar, men der findes tilsvarende bjergarter i Sydnorge.
Samtalen med Leif og Tina Hansen ledte til en kæmpesten ved gården Brasholt på Brasholtvej nord for Sindal, og som står udenfor gården mod vejen men på privat grund.
Brasholtsstenen er en gnejs, der består af mørke finkornede bånd og grovere kvartsrige lyse bånd, der slynger sig i stenen. Igen er det vanskeligt at sige hvorfra stenen stammer, men tilsvarende gnejser findes i det sydvestlige Norge ud for Egersund. Det skal dog siges, at de også findes andre steder i det sydlige Norge.
Stenen har form som en flad ellipsoide med målene 4,3m i længden, 1,3m i bredden samt 2,3m i højden, og anslås det at der er at den står men 0,7m i jorden giver det en højde på 3m. Bruges disse tal, og tillader vi os at regne med en omdrejningsellipsoide, giver det et rumfang på ca. 9m3 og med en massefylde på 2,7T/M3 giver det en vægt på ca. 24 Tons.
Brasholtstenen er fundet i det flade område umiddelbart øst for randmorænen, og lå altså ligesom Elefantstenen i ishavsaflejringerne. Efterfølgende er den transporteret til gården, og rejst på sin nuværende plads.
Brasholtstenen kan findes her på GoogleMaps.
Elefantstenen kan findes her på GoogleMaps.
Begge sten står på privat grund hvor der ikke er adgang men de kan ses fra vejen.
Tak til Knud Lundegaard samt Leif og Tina Hansen med at finde stenene og historien bag dem.