GeoVendia

Guldbækskær stenen ligger i Gærum Plantages randmoræne landskab nær grusvejen, der går gennem plantagen hvor den ude midt på en mark stikker en den sin top frem.


Det at den ligger på en mark, medførte at man i midten af 70`erne gjorde forsøg på at udgrave og fjerne den. Det viste sig dog, at den var noget større opgave end antaget, og efter en del graven opgav man at flytte den. Da den nærmeste beboelse ligger for tæt på opgav man også at sprænge den.


Man fik dog konstateret dens størrelse på ca. 3x3x5m, hvilket giver et rumfang på ca. 45M3 og antager vi en densitet af stenen p 2,7T/m3 så giver det en vægt på ca. 120 tons.

Guldbækskær stenen er en mellemkornet rødlig granit domineret af rødlig feldspat og grålig plagioklas med en mindre mængde lysegrå kvarts og endnu mindre mængde mørke mineraler.

På dele af dem ses der at mineralerne her en ens orientering hvilket normalt gør bjergarten til en gnejs.

Det kan dog her diskuteres om det ikke blot er en granit med et gnejsisk overpræg! 


Den stammer formodentlig fra området nord for Göteborg (Bohuslen) i Sverige. Stenen er let afrundet, og på dens vestlige side ser man tydelige spor efter, hvordan nordøst isen har trukket aflange furer i den under dens transport hertil fra Sverige.

Guldbækskær stenen ligger på den nordøstlige side af en randmoræne og er endnu et dokument for de kolossale kræfter, der under vores seneste istid dannede vores smukke bakkede landskab her i Vendsyssel.


Store gletsjere fra øst og nordøst trængte under den seneste istid ned over vores landsdel, og dækkede den. Ved afslutningen af istiden smeltede de, og efterlod deres last af sand, sten og kæmpesten i vores natur. I denne periode var der et ophold i afsmeltningen hvor der igen er blevet koldere, og gletsjeren er på ny rykket frem – smeltet og rykket frem igen. Dette har virket som en stor bulldozer, der har presset vores bakkepartier omkring Frederikshavn op til det landskab som vi har i dag – og efterladt budbringere som Dynen, Hovedpuden, Volstrup stenen og andre store sten fra isens passage af Sverige og Norge i vores landskab.